Translate

fredag 10 januari 2014

Nsima

Vi fick privilegiet att få en kurs i malawisk matlagning av en snäll och lite rikare syster som heter Angela.

Nsima stod såklart på menyn.
Jag hade köpt med mig lite ockra och andra grönsaker som jag tänkte att hon kunde lära mig tillaga. Vi började med böncurryn. Fräste lök, paprika och curry, sen i med riven tomat och kokade häftigt i 10 min tills vätskan dunstat. Spädde sen med vatten och kokade ytterligare. Hällde i förkokta färska bönor och kokade i en halvtimme. Gjorde en tomatsås till ockran och kokade den tills den blev slemmig. Angela hade förberett en gryta med pumpablad blandat med jordnötsmjöl och sedan marinerat oxfilé som hon la på grillen. Sist gjorde vi Nsiman. Det fanns tre sorters majsmjöl, med eller utan ”husk” och grövre eller finare mjöl. Vi tog mellantinget. Kokade upp vatten och vispade ner lite mjöl och så fick det stormkoka i 30-40 min. Efter det la man i mer majsmjöl så det blev riktigt riktigt tjockt och ”vispade” med en speciell teknik som jag aldrig riktigt fick kläm på. Det blev en riktigt dundermiddag och vi blev så mätt att det kändes som man kunde rulla fram. Men gott var det och självklart åt vi med händerna =)

Här säger många att det är inte riktig mat om det inte är Nsima. "Äter man ris eller pasta så blir man så slapp och slö, man går så konstigt. Men får man i sig sin Nsima så orkar man hela dagen. Vi älskar vår Nsima."






Något man slås av är att vi svenskar är otroligt bortskämda och rika. När vi har varit här har vi kanske gjort av med ca 5000 kr i månaden på normala saker som mat och bilen mm (lite oxfilé 50 kr/kg). Här jobbar de flesta 12-13 timmar om dagen 6 dagar i veckan och tjänar ca 400 kr i månaden!
Med det betalar de hyran, mat, kläder och barnens skolgång mm.
Då ska man ändå veta att alla importvaror är lika dyrt som i Sverige. Så de flesta äter Nsima både till lunch och middag med antingen grönsaker eller små torkad fisk till. Som syns på bilden nedan.


Nsima är en slags gröt eller potatismos fast gjord på majsmjöl. Många odlar sin majs själva men annars så köper en familj kanske 100 kg i månaden för ca 100 kr.

Så man får lite perspektiv på saker. Vi svenskar ska nog inte klaga på att allt är dyrt eller att vi måste jobba så mycket för att ha råd att leva. Allt handlar om hur mycket utgifter man drar på sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar